Bodrum Hakkında
Muğla ilinin 13 ilçesinden biri olan Bodrum, denizi ve doğası ile Cennet gibi bir tatil yeridir. Kireç kaplı bembeyaz taş evleri, masmavi kapı ve pencereleri, koyları ve her mevsim huzur veren atmosferi ile turistlerin ilgisini çekmektedir. Özellikle yabancı turistlerin tercih ettiği bir yer olan Bodrum’un tarihi antik çağlara dayanır. M.Ö. 650’li yıllar, Bodrum’a Halikarnassos denilen bir dönemdir. Bu harika bölgeye gelmek için Bodrum feribot bileti alabilir ve deniz yolcuğununu keyfine varabilirsiniz.
Şehir Aziz Petrusa’ya adandığında adı Petrium olarak değiştirilmiştir. Petrium kelimesi de zamanla Petrum, Potrum ve Bodrum olarak değişime uğramıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra da adı Bodrum olarak resmileşmiştir.
Denizi, doğası, tarihi ve kültürel özellikleri yanında eğlence hayatıyla da meşhur olan Bodrum, yılın her dönemi yerli ve yabancı turist akınına uğramaktadır.
Bodrum Nerededir?
Ege Bölgesi’nin en gözde tatil beldelerinden olan Bodrum, Muğla ilinin batı bölgesinde bulunan bir ilçedir. Doğusunda Milas, kuzey, doğu ve güneyinde Ege Denizi ile çevrilidir. Milas’tan denize çıkıntı yapmış bir yarımda olup, her yıl milyonlarca kişinin tatil için tercih ettiği yerdir.
Nüfusu
2018 verilerine göre 171.850 kişilik nüfusu ile Muğla’nın en kalabalık ilçesidir. Yaz sezonunda bu nüfus tatilcilerle birlikte 1,5-2 milyona ulaşmaktadır. Ege’nin incisi Bodrum, yaz döneminde plajları ve havuzları dolu bir ilçe olarak oldukça hareketlidir.
Coğrafi Özellikleri
Kuzeyinde Güllük ve güneyinde Gökova Körfezi arasında bir yarımada olan Bodrum, engebeli toprakları ve girintili çıkıntılı kıyıları ile dikkat çekiyor. Kuzeydoğu ve güneybatısında uzanan Yaran Dağı, ilçenin doğu ve orta kesimindedir. 86 deniz mili uzunluğundaki kıyı şeridinde denize uzanan vadiler yer alır. Yüzölçümü 557 km² olup Akdeniz iklim kuşağındadır.
Gezilebilecek Turistik Yerler
Koyları, tarihi ve kültürel varlıkları ile Bodrum'un gezilip görülecek çok yeri bulunuyor. Özellikle yaz döneminde yerli ve yabancı turistler deniz ve doğa keyfi yanında tarihi ve kültürel zenginliklerini gezip görmekten keyif alıyor. Plajları, festival alanları ve sokakları yerli ve yabancı turist akınına uğruyor. Birkaç günlük Bodrum tatilinde keşfedebileceğiniz birçok yer bulunuyor. Bodrum Kalesi, Tavşan Adası, Bodrum Kayaları, Sualtı Arkeoloji Müzesi, Myndos Kapısı ve Halikarnas Mozolesi sadece bunlardan birkaçı.
Bodrum Kalesi
Geçmişten günümüze gelen en sağlam kalelerden olan Bodrum Kalesi, ilçe merkezinde olup görkemli bir yapıdır. İki limanı birbirinden ayıran kalenin üç tarafı denizlerle çevrilidir. Bildik kale tarzından farklı bir yapıya sahip olan kalenin her bölümünün kendine has bir atmosferi bulunuyor. 1406-1522 yıllarında Saint Jean Şövalyeleri tarafından inşa edilen ve önce kilise sonra cami daha sonra da Türk hamamı yapılan kale bir dönem hapishane olarak ta kullanılmıştır. Günümüzde müze olarak faaliyet gösteren kaleden muhteşem deniz manzarası ve şehri izleme keyfini yaşamalısınız.
Sualtı Arkeoloji Müzesi
Bodrum Kalesi'nin içinde bulunan Sualtı Arkeoloji Müzesi, ülkemizde tek, dünyada da sayılı sualtı arkeoloji müzelerindendir. 14 sergi salonunda 10 binden fazla eser sergileniyor. Avrupa’da 1995 yılında düzenlenen "Yılın Müzesi" yarışmasında "Özel Övgü" ödülüne layık görülmüştür.
Özellikle sualtı kazı ve araştırmaları sonucu bulunan eserlerin sergilendiği müzede Bodrum ve çevresinde yapılan kazı ve araştırmalar sonucu bulunan eserler de sergileniyor. Dünyanın en zengin İslam Cam Koleksiyonu, Uluburun Batığı, kulplu bir testi olan Amphora, İngiliz Kulesi, Alman Kulesi, Türk Hamam Sergisi, mücevherat salonu, Komutan Kulesi Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ve daha birçoğunu yakından görmek için mutlaka Sualtı Arkeoloji Müzesi'ni gezmelisiniz.
Halikarnas Mozolesi
Dünyanın 7 harikasından biri olan Halikarnas Mozolesi, Yunan ve Mısır mimarisi ile inşa edilen bir anıt mezardır. M.Ö. 353 yılında Kraliçe Artemisia, ölen eşi Karya Kralı Mausolos için yaptırmıştır. Devasa boyuttaki anıt mezarın kolonlarında Yunan mimarisinin esintileri görülüyor. Piramit çatısı ile de Mısır mimarisini gözler önüne seriyor. 1034'te yaşanan büyük depremde yıkılmış, taşları Bodrum Kalesi inşa edilirken kullanılmıştır. Kabartma eserler ve birçok parçası Biritish Museum'a taşınmıştır. Günümüzde açık hava müzesi olarak kullanılan Halikarnas Mozolesi, basit bir anıt mezar olarak görülse de, gerek dış görünüşü gerekse iç yapısı ile dikkat çekicidir. 4 bölümden oluşan yapı içerisinde ilginç tüneller de bulunuyor.
Antik Tiyatro
Klasik çağdan günümüze ulaşan ve Göktepe dağı eteklerinde bulunan Antik Tiyatro, Anadolu'nun en eski tiyatrolarından biri olup at nalı şeklindedir. M.Ö. 337 yıllarında yapılmıştır. 1960'lı yıllarda Türkler tarafından restore edilen eser, günümüzde birçok festivalde mekân olarak kullanılmaktadır. 13 bin kişilik kapasitesi, koltuklar arası mesafesi ve yine koltuklar arası deliklerle dikkat çekicidir. 7/24 açık bir açık hava müzesi olup ücretsiz olarak ziyaret edilmektedir.
Bitez
Muğla'nın en gözde plajı olan Bitez, yeşili ve mavisi ile turistlerin en çok tercih ettiği plajdır. 200 metre uzunluğundaki plaj yarım ay şeklindedir. Mavi bayraklı bir plaj olarak dalgasız ve sakin denizi, su sporları ve sörf için uygunluğu ile tercih edilmektedir. Merkeze 10 km mesafede olan plaja merkezden kalkan dolmuşlarla ulaşabilir, sakin, huzurlu ve keyifli bir deniz sefası yapabilirsiniz.
Konaklama İmkânları
Bir turist cenneti olan Bodrum'da konaklama seçenekleri oldukça fazladır. Beklentilere göre her bütçeye uygun otel motel, pansiyon ve kiralık ev bulunuyor. Ege'nin en çok turist çeken tatil beldelerinden biri olarak konaklama açısından birçok alternatif sunuyor. Yaz sezonunda yerli ve yabancı turist akınına uğrayan Bodrum'da konaklama için birkaç ay öncesinden rezervasyon yapmanızı öneriyoruz.
Bodrum merkez konaklama olarak ilk tercih edilen bölgeler arasındadır. Merkezde yürüyerek çarşıya ulaşabilir, plajlar için dolmuşları kullanabilirsiniz. Torba, Türkbükü, Gümbet, Gündoğan, Yalıkavak, Ortakent, Bardakçı Koyu, Yalıçiftlik ve Turgutreis konaklama için tercih edilen diğer beldeler arasında yer alıyor.
Ekonomik Bodrum Otelleri;
Eskici Hotel Bodrum
Şahin Apart Hotel Gümbet Bodrum
Serhan Hotel
Tavsiye Edilen Bodrum Otelleri;
Myndos Residence
Agar Apart
Hadi Apart Hotel Bodrum
Festivalleri Özel Etkinlikleri
Bodrum, yaz kış düzenlenen festival ve etkinliklerle adından söz ettiriyor. Müzik, dans ve eğlencenin yoğunlukta olduğu festivaller arasında yöresel lezzetlerin de sunulduğu festivaller düzenleniyor. Bodrum atmosferi bitip tükenmeyen festival havası ile her kitleye hitap ediyor. Her yıl yapılan festival ve etkinlikler yanında yeni yapılmaya başlayan festivaller de büyük ilgi görüyor. Yöresel etkinlikler, uluslararası etkinlikler, müzik ve dans gösterileri ve ödüllü festivallerle Bodrum her mevsim renkli anlara sahne oluyor.
Bodrum Mandalina Şenliği
Her yıl Ocak ayında düzenlenen Bodrum Mandalina Festivali, mandalina ile yapılmış birçok yiyecekten mandalinalı dolma ve peynire kadar farklı lezzetleri barındırıyor. Mandalinalı kek, pasta, mandalina reçeli ve birçok spesiyalin tadına bakmak için bu festivali kaçırmayın.
Gündoğan Sucuk ve Şarap Festivali
Duyduğunda insanın ağzını sulandıran bu festival Şubat ayının son cumartesi günü plajda yapılıyor. Deniz güneş, kum, sucuk ve şarap ile yerli ve yabancı turistler Bodrum'un tadını tam manası ile çıkarıyor.
Bodrum Peynir Festivali Slow Cheese
Farklı peynirlerin tadına bakılan ve unutulmaya yüz tutan peynirleri hatırlatan Slow Cheese, iki yılda bir düzenlenen bir festivaldir. Peynir Aşkına sergisini gezebilir, enfes peynir çeşitlerinin tadına kafe ve restoranlarda bakabilirsiniz.
Uluslararası Bodrum Dans Festivali
2018 yılında 19. su düzenlenen Uluslararası Bodrum Dans Festivali, Avrupa'nın en büyük ve en ünlü dans festivali olarak biliniyor. Avrupa ülkelerinden gelen katılımcılarla oldukça renkli bir havada geçen festival Bodrum Kalesi'nde gerçekleşiyor.
Bodrum Pedasa Festivali, Bodrum Uçurtma ile Farkındalık Festivali, Summer Tango Fest Bodrum, Chill-Out, The Bodrum Cup, Bodrum Global Run ve Ortakent Yahşi Bahar Festivalleri de diğer festivaller arasında yer alıyor.
Yemek Kültürü
Zeytinyağlı, deniz ürünlü ve bol sebzeli yemekleri ile oldukça renkli bir mutfağı olan Bodrum, geniş yemek skalası ile her damak zevkine hitap ediyor. En lüks restoranlardan en küçük restoranlara kadar her mekanda yerel lezzetleri bulmak mümkün. Yemeğinizi yiyip arada deniz keyfi yapabileceğiniz restoranlar yanında, fasıl sesleri ile ortamı coşturan meyhanelere kadar aradığınız her mekanı Bodrum'da bulabilirsiniz. Köy kahvaltısı veren kafeler, zeytinyağlı yemekler servis eden esnaf lokantaları ve lüks lokantalarda Bodrum mutfağının en lezzetli yemekleri sizleri bekliyor.
Yalıkavak'ta kahvaltısı ile meşhur Asmalı Çardak ve Havva Ana'ya mutlaka uğramalısınız. Gümüşlük'te Lokmacı Ana, mandalina reçeli ve lokumu ile meşhurdur. Her koyda çay kahve keyfi yapabileceğiniz çay bahçelerini de unutmamak gerek.
Kabak çiçeği dolması, deniz börülcesi, enginar salatası, hadalotu salatası ve otlu çörekli böreğin tadını çok beğeneceksiniz. Çiğ börek, puf böreği, saç kavurma ve pide denildiğinde, yıllardır kalitesini aynı şekilde devam ettiren Hocanın Yeri'ne gidip yöresel lezzetlerin tadına bakmayı ihmal etmeyin.
Alışveriş
Bodrum tatili dönüşü yanınızda hatıra olarak götürmek istediğiniz birçok şeyi Bodrum Çarşısı'nda bulabilirsiniz. Alışveriş konusunda oldukça fazla seçenek sunan Bodrum, Barlar Sokağı'ndan Halikarnas'a kadar uzanan Bodrum Çarşısı ile aradığınız her şeyi bulacağınız bir yerdir. Özel dokuma halılardan takıya, nazar boncuklarından çömlek ve iğne oyasına kadar yüzlerce çeşit ürün turistlerin ilgisini çekiyor. Bodrum sandaletleri, el sanatı ürünler, ahşap eşyalar ve Milas kumaşları ilgi görüyor.
Bahar ve yaz sezonunda Bodrum Çarşısı gece 03.00'a kadar açıktır. Bodrum yerel pazarlarında taze sebze ve meyve yanında el yapımı reçel ve tatları bulabilir, otlar ve baharatlar satın alabilirsiniz. Türkbükü, Gümbet, Turgutreis, Yalıkavak ve Ortakent te alışveriş olarak semt pazarları bulabileceğiniz yerlerdir.
Ulaşım Alternatifleri
Bodrum'a uçakla, otobüsle ve kendi aracınızla gidebilirsiniz. Milas-Bodrum Havalimanı'nın Bodrum merkeze uzaklığı 32 km'dir. Havalimanından merkeze taksi ve havalimanı servisleri ile 35 dakikada ulaşım sağlanıyor.
Bodrum'dan Yunan adalarına Bodrum Feribot Bileti satın alarak geçiş yapabilirsiniz. Bodrum Kos feribot seferleri ile Yeşil Marmaris Lines, Ege'nin en büyük filosuna sahip bir turizm şirketi olarak kaliteli ve güvenilir bir hizmet sunuyor. Bodrum Yeşil Marmaris Lines Feribot Bileti ile güvenli bir yolculuk yapabilir, gidiş dönüş bileti satın alarak feribot yolculuğunu çok daha ekonomik fiyatlarla gerçekleştirebilirsiniz.
Bodrum Kos için bir başka seçenek olarak Catalines Feribot Bileti satın alabilir, gidiş dönüş tarihini, yolcu sayısı ve araç durumunu girerek online feribot bileti temin edebilirsiniz. Bodrum Kos feribotları 09.15'te kalkıyor ve 10.00'da Kos'a ulaşıyor.
Bodrum'a gelmişken Yunan adalarını da gezmek istiyorsanız, en popüler tatil rotaları arasında yer alan Kos'u ziyaret edebilirsiniz. Farklı noktalardan Yunan adalarına sefer düzenleyen Catalines, turizm cenneti Kos'a gitmede feribot bileti temin edebileceğiniz güvenilir bir şirkettir.
Biletinizi birkaç gün öncesinden satın almanız tatil planınızın istediğiniz gibi gitmesi için önemlidir. Özellikle araçla yolculuk edenlerin feribot bileti bulmada sıkıntı çekmemesi için biletini erken temin etmesi öneriliyor.