İdo Ekinlik Adası Hakkında
Ekinlik Adası, Marmara denizi'nin ortasında ufak bir adadır. Avşa belediyesine bağlı adanın, Ekinlik isminde köyü vardır. Günümüzde adada, pansiyonlar bulunmaktadır. Adanın; bir ufak marketi, birkaç kafeteryası ve de bir fırını mevcuttur.
Halk, Ekinlik'te gündelik ihtiyaçlarını çoğunlukla; en yakın yerleşim yeri olan Avşa adasından ve Erdek'ten temin etmektedir. Ayrıca, yaz aylarında sebze ve meyve satan tekneler, adayı ziyaret eder.
Ekinlik Adası'nın Coğrafi ve Doğal Özellikleri
Ekinlik Adası'nda yerleşim, genellikle güney orta kısımdadır. Bu bölgenin de, denizden yüksekliği 10-20 metre civarlarındadır ve az engebeli bir yapıdadır. Adanın kuzeyi ve kıyıları çok sarp olup, yüksek eğim deniz içinde de devam etmektedir. Bu bölgelerde, kıyı şeritleri aynı zamanda kayalık da olduğundan; yerleşime elverişli değildir.
Kumsal yönünden pek zengin olmayan adanın, iki plajı vardır. Bunlardan birisi, ada merkezine çok yakın olan Karabatak plajı; diğeriyse, Kumvoli (Voli) plajıdır. Kumvoli plajı, adanın batı kesiminde bulunan ve genellikle rüzgar ve dalga almayan bir plajdır. Bir kafeteryaya da sahip olan Voli plajına, adanın merkezinden düzenli olarak tekne seferleri mevcuttur.
Ekinlik Adası'nda Yaşam
Balıkçılık, bazı ada yerlilerinin geçim kaynaklarının en başında yer almaktadır. Ada, adından da anlaşılacağı üzere; tarımsal faaliyetler yönünden, verimli olmasına rağmen bu kaynak pek kullanılmamaktadır. Günümüzde Ekinlik; çoğu büyük kentlere göçmüş olan yerli halkın, tatillerde geldiği bir yerdir.
Turistik yönden Ekinlik; temiz hava, deniz ve doğa içinde gürültüden uzak yer arayanlar için idealdir. Adada, harman yerinden ve kayalıklardan güneşin batışı izlenmeye değerdir. Yerleşim yerinin, özellikle güneye bakan konumu nedeniyle; dolunay gecelerinde, Ay'ın seyrine doyum olmaz.
Ekinlik Adası'nın Tarihçesi
MS 1300'de, ada; Katalanların (İspanya) deniz üssü olarak kullanılıyordu. Bu durum, 1307'de sona ermiş ve de adaya çoğu balıkçı ve tekne sahibi olan Yunanlılar yerleşmiştir. Osmanlı döneminde adada; giysi, yiyecek, ev eşyası vb. satan dükkanlar ve sahilde 3-4 restoran vardı. Halkın başlıca geçim kaynağı; ticari nakliyat, balıkçılık ve sünger avcılığı idi.
Ekinlik Adası'nın eski adı, Koutalis'tir. 1923'de Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla ve nüfus mübadeleleri sonunda, Yunan asıllı olan Koutalis halkı; Yunanistan'a yerleşti. Adadan ayrılanlardan başka bir grup ise, Limni adasında Yeni Koutalis'i kurdu.
Yunan asıllılar adadan gittikten sonra, ada; 5 - 6 yıl süreyle boş ve korumasız kalmıştır. Bu süreçte, gelen gemiler tarafından adadaki evler yağmalandı. Daha sonra, İnebolu'dan yaklaşık 30 hane bu adaya iskana yollandı. Bunlar geldiğinde, adayı ve evleri harap şekilde buldular. Oturulacak biçimde olan evlere yerleşerek, diğerlerinin ahşap kısımlarını kışın yakacak olarak kullandılar.
1935'teki 6.4 büyüklüğündeki Marmara depreminin merkezi, adaya yakın olduğundan; adada ciddi derecede tahribat yaptı. Özellikle kullanılmayan durumdaki evler ve yapıların tamamına yakını yıkıldı. Ekinlik halkı, o yıllarda oldukça yoksuldu. Geçimini, küçük teknelerle balıkçılık yaparak ve tarımla sağlamaya çalışıyordu.
1960'lı yılların sonrasında, ada halkının bir kısmı kum tekneleri sahibi oldu. Marmara denizinin çeşitli bölgelerinden kum çıkartarak ekonomik durumlarını da, düzeltmeye başladılar. Zamanla, ada halkının büyük bir kısmı kışın şehirlerde oturup; yazın adaya tatile gelmeye başladı.
Adaya 1980'li yılların başlarında, sürekli elektrik geldi. Elektriğin gelmesiyle birlikte, adadaki gelişme ve yapılaşma da hız kazandı.
Ekinlik Adası'nda Ulaşım
2000'li yıllara gelinceye kadar Ekinlik adasına ulaşım, Avşa adası üzerinden yapılmakta idi. 1960'lı yıllarda Marmara ve Avşa adasının İstanbul'la bağlantısı; Denizcilik Bankasının işlettiği gemiler tarafından sağlanmaktaydı. O yıllarda Avşa adasında, gemilerin yanaşabileceği boyut ve derinlikte herhangi bir iskele yoktu. Bundan dolayı, gemiler; adanın açığında demirler ve yolcular ufak balıkçı sandalları tarafından alınırdı. Yolcu taşımacılığı Avşa veya Ekinlik adasına bu şekilde oluyordu.
Yolcu taşımacılığında kullanılan MS Gemlik Gemisi, 1988 yılında çıkan yangın sonucu kullanılamaz duruma gelmiştir. Diğer gemi, MS Ayvalık ise; 1990 yılında hizmet dışı bırakılmış ve de Aliağa tersanesinde sökülmüştür.
1970'li yılların sonlarında; İstanbul ile Marmara-Avşa hattı başlamış; ayrıca, Avşa ve Uludağ gemileri çalışmaya başladı. 1990'ların sonlarındaysa, bu gemilerin yerini, 1994 Haliç tersanesi yapımı olan; Mavi Marmara gemisi aldı. 2000'li yılların sonlarına gelinince, Mavi Marmara gemisi de bu hattan çekildi. Bu gemiler İstanbul-Marmara adası arasını ortalama 5 saatte alıyorlardı.
1980'lerin başlarında yolculuk süresini kısaltmak amacıyla, Erkal Deniz otobüsleri aynı hatta çalısmaya başladı. İki kat hızlı olmalarına rağmen, bakım ve işletme maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle; kısa sürede hattan çekildiler.
İDO Deniz Otobüslerinin ve Adaya Günümüzde Ulaşım
1990'ların ortalarında, İstanbul'da şehir içi kullanılan, çok daha modern yapıdaki deniz otobüsleri (İDO) adalara kullanılmaya başlanmıştır. Kısacası günümüzde, Ekinlik adasına ulaşım; GESTAŞ Deniz Ulaşım Tur. Tic. A.Ş.'nin işlettiği arabalı vapurlarıyla yapılabilir. Ayrıca özel işletmeler tarafından işletilen ve araç taşıyabilen motorlarla, Erdek ve Tekirdağ üzerinden de sağlanmaktadır.
Gestaş ile seferler; kış ve yaz aylarında haftada iki-üç keredir. Erdekten, araç taşıyabilen diğer motor servisleri ise; Tekirdağ'dan adaya çalışmaktadır. Tüm bunların yanında, Ekinlik ile Avşa adaları arasında sürekli motor seferleri de bulunmaktadır. İstanbul'dan, Erdek'ten, Tekirdağ'dan ve de Silivri'den Avşa'ya, tarifeli feribot seferleri mevcuttur.
İstanbul'dan, Avşa’ya deniz otobüsüyle; 3 saatte ulaşılabilmektedir. Tekirdağ ve Erdek'ten, Ekinlik'e ulaşım da; yaklaşık olarak 3 saat sürmektedir.
İDO Ekinlik Adası iskelesi yapıldıktan sonra, İDO seferlerinin de varlığıyla; günümüzde adaya ulaşım sorunsuz yapılmaktadır. Sitemizden alacağınız İDO bileti ile, yaklaşık 3 saatte İstanbul - Ekinlik adası arasında; güvenle yolculuk yapabilirsiniz. Bostancı ve Yenikapı ile Ekinlik Adası güzergahı arasında, aktarmasız ve de düzenli seferler bulunmaktadır.
İDO seferleri, hava şartları elverdiği sürece düzenli ve her gün yapılmaktadır. Tüm soru ve sorunlarınız için destek alabilirsiniz. 7 gün 24 saat hizmet veren çağrı merkezine 0850 222 44 36 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz. Ayrıca istediğiniz zaman taksi çağırarak, taksi ile ara ulaşımları da kolaylıkla sağlayabilirsiniz.
Şehir İçi Otobüsleri İle Ulaşım
Şehir içi ulaşımlarda tercih edilecek halk otobüslerinde; pek çok noktada, Kent kart sistemi vardır. Kent kartlarla ulaşım sağlanmaktadır. Kent kartları garajdaki satış noktalarından alabilir veya bittikçe doldurarak ulaşımınızı ekonomik bir hâle getirebilirsiniz.
Taksi ile Ulaşım
Taksi ile gideceğiniz yere ulaşım; İDO iskelelerinin çevresinde mümkündür. Taksi çağırarak, gideceğiniz yere ulaşım sağlayabilirsiniz. Yolculukta, iskele ve gideceğiniz yer arasındaki ara ulaşım güzergahları için; taksiler, iyi bir alternatif olabilmektedir.
Özel Araç ile Ulaşım
Özel aracınızla iskeleye ulaşmak isterseniz, bu durum; adada kolaydır. İstanbul iskelelerinde ise, aşırı yoğunluk yaşanır. Hususi araçlarınızla ulaşım sağlamanız gerektiğinde, trafiğin İstanbul'da yoğun olmadığı zamanları ve saatleri tercih etmeniz faydalıdır. Sakin ve günümüzde modern bir ada olan Ekinlik adasında, ulaşım sorunu zaten yoktur.
Feribot ile araçlı seyahat, kimi seferlerde uygun olmayabilmektedir. Bilet alırken, bu ayrıntıyı göz önünde bulundurarak hareket etmeniz; yararınıza olacaktır.
İDO Servisleri
İDO servisleri, yolculuk öncesi ve sonrası; ulaşım konusunda destek vermektedir. Sefer saatleri, İDO feribotlarının saatlerine göre değişiklik gösterir. Servisler, yaz ve kış döneminde farklı saatlerde çalışabildiği için; yolcuların önceden bilgi edinmeleri uygun olacaktır.
www.bilet.com güvencesiyle biletinizi hemen alarak, İstanbul - Ekinlik Adası yolculuğunuzu vakit kaybetmeden yapabilirsiniz.