Büyükada
Büyükada 5.4 km2 yüzölçümü ile İstanbul Adaları'nın en büyüğüdür. Maltepe sahiline 2.3 km uzaklıkta bulunan adanın kuzey ve güney olamak üzere iki tarafında iki tepe bulunur. Güney tepesi, Yücetepe’dir ve 203 m yüksekliğe sahiptir. Adanın kuzeyinde bulunan tepe ise İsa Tepesi olarak bilinmektedir. Tarihi metinler adanın Bizans dönemine kadar uzanan yüzlerce yıllık dönem boyunda insanlar için yerleşim alanı olarak kullanıldığını göstermektedir.
Geçmişten Günümüze
1800'lü yılların başında nüfusunun 3 bin dolaylarında olduğu tahmin edilen adanın gemi seferlerinin başlamasıyla 1900'lü yıllarda nüfusunun neredeyse ikiye katlandığı bilinmektedir. Günümüzde 8 bini aşan nüfusu, binlerce turist ve ziyaretçisiyle ada kalabalık denecek yoğunluğa ulaşmıştır. Bilhassa yazları bu sayıların ciddi artış gösterdiği söylenebilir.
Birinci Cihan Harbi ve sonraki yıllarda Rum nüfusunun azalması ile adanın uzun bir süren sessizleşmesi 1930'la kadar devam etmiştir. İlerleyen yıllarda bürokrat ve varlıklı kesimden gördüğü ilgi ile adada canlılık artmış ve yeniden yaz dönemlerinin talep gören merkezlerinden birine dönüşmeye başlamıştır. Yine aynı dönemde zengin ve şık mimari ile donatılan adaya halkın ilgisi artmış ve günü birlik gezilerin sıklığı ve yoğunluğu artmıştır.
Büyükada Aktiviteleri
Adada Dil Burnu’nun iki yanındaki Yörük Ali ve Nizam Plajları, Luna Park, Aşıklar, Viranbağ kır gazinoları, korulukları, biri iskeleden başlayıp Ada’yı çepeçevre gezen büyük tur, diğeri Araba Meydanı’ndan başlayıp Dil’den, Aşıklar Kır Gazinosu’ndan Lunapark’a ve Maden’den geçerek başladığı noktada sonlanan küçük tur olmak üzere araba turları, Luna Park meydanındaki süslü eşeklerle yapılan geziler Büyükada ziyaretlerinin en çok rağbet gören aktiviteleri olmuştur.
Dini Ziyaret Noktaları
Büyükada’nın en yüksek tepesinde Aya Yorgi Manastırı konumlanmıştır. Bu bölgele bulunan en eski yapı, milattan sonra 6. yüzyıldan kalmadır. Aynı mevkide, çok sayıda kilise ve manastırın kalıntıları da bulunmaktadır. Kimileri günümüze kadar ulaşmayı başarmış olsa da, bazıları muhafaza edilememiştir. Benzer şekilde İsa Tepesi’nde Hristos Klisesi bulunmaktadır. Kumsal semtinde bulunan Ayios Dimitrios Kilisesi de Büyükada'nın ilgi gören dini ve tarihi yapılarındandır. Adada yaşayan Ortodoks kesim önemli ayinlerini ve toplantılarını burada gerçekleştirir.
Büyükada'da dört tane cami bulunmaktadır. Padişah II. Abdülhamid'in yaptırdığı Hamidiye Camii adanın en dikkat çeken ve mimarisi en çok beğenilen camidir. Caminin inşasında batı mimarisinden etkilenilmiştir.
Nasıl Gidilir?
Büyükada’ya ulaşmak için Sirkeci, Kabataş ve Bostancı’dan kalkan Ada Vapurları ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin deniz otobüsleri kullanılabilir. Otomobillerin yasak olduğu adada şehir gürültüsünden uzak sessiz ve huzurlu bir gün geçirebilir, temiz havasının ve gözleri kamaştıran manzaralarının tadını doyasıya çıkartabilirsiniz.