Seyyah Kime Neye Denir?
"Seyyah" Türkçede "yolcu" anlamına gelir. Bu kelime genellikle bir kişinin bir yere gitmek için yaptığı yolculuğu ifade etmek için kullanılır. Örneğin "Ben seyyahım" demek, "Ben yolcu olarak buradayım" anlamına gelir.
Seyyahlar Rotalarını Nasıl Belirlerlerdi?
Seyyahlar, yolculuklarını planlamak için birçok farklı yol kullanabilirler. Örneğin,
- Referanslar: Diğer seyyahların yazdığı rehber kitapları, blog yazıları, online forumlar ve sosyal medya paylaşımları gibi kaynaklardan yolculuk rotası hakkında bilgi edinebilirler.
- Tur operatörleri: Seyyahlar, yurtiçi veya yurtdışı turlar için profesyonel tur operatörlerine danışabilirler. Bu şirketler, seyyahlar için tatil paketleri hazırlar ve yolculuk rotasını planlar.
- Gezi planlayıcılar: Seyyahlar, internette kullanabilecekleri ücretsiz veya ücretli gezi planlayıcılarına başvurabilirler. Bu araçlar, yolculuk rotasını oluşturmak için kullanılabilir.
- Kişisel tercihler: Seyyahlar, kişisel tercihlerine göre yolculuk rotasını belirleyebilirler. Örneğin, kültür, tarih, doğa, yeme-içme, alışveriş vb. gibi konulara odaklanabilirler.
- Rastgele: Bazı seyyahlar, yolculuk rotasını tesadüf eseri belirlerler. Örneğin, yolculuk sırasında rastladıkları yerleri gezmek yerine, karar verirler ve giderler.
Bazı insanlar, dünyanın birçok yerini keşfedebilmek ve hiç görmediklerini görebilmek için yollara koyulurlar. Onların bu amansız yolculukları, zaman geçtikçe seyyah olarak anılmalarına neden olur. Dünyanın hemen her yerinde seyyahlık yapan insanlar mutlaka olmuştur. Ancak bazı seyyahlar, hem gördükleri hem de keşfettikleri sayesinde ünlü olmuşlardır.
Seyahat ve yolculuk denildiği zaman akla gelen ünlü seyyahlar, sıra dışı rotaları ile ön plana çıkarlar. Bu seyyahların kimileri kara kimileri de deniz yolu ile ulaşım sağlamıştır. Seyyahları ünlü yapan en temel etken ise keşfettikleri yerler olmuştur. O güne kadar insanlığın keşfetmediği yerleri bulmaları, dünya tarihi açısından çok önemlidir.
Marco Polo
Marco Polo 1254 yılında dünyaya gelmiştir. 24 yıl boyunca seyyahlık yapan Polo, Venedik'ten çıkarak Çin'e doğru gitmiştir. Yapmış olduğu bu gezisini kitap haline getiren Marca Polo, deneyimlerini başkaları ile paylaşmayı tercih etmiştir. Türkistan, İran ve Mezopotamya gibi bölgeleri gezmiştir. Daha sonra 21 yıl sürecek olan doğu gezisine başlamıştır.
Kendinden sonra gelen birçok seyyaha öncü olan Marca Polo, gözlemleri sayesinde ünlü olmayı başarmıştır. Uzun yıllar boyunca seyyahlık yapan bu isim, doğunun hiç bilinmeyen yönlerini keşfedebilmeyi başarmıştır. Marco Polo, ilk gezisini babası ile birlikteyken yapmıştır. Bu gezisinde henüz çok küçük olan Polo, gittiği her yerin kültürünü incelemiştir. Bu inceleme sonucunda gözlemlerinin sadece yarısını kitaba aktarmıştır.
Evliya Çelebi
Seyyah denildiği zaman akla ilk gelen isimlerden biri Evliya Çelebi'dir. 1611 yılında Kütahya'da doğan Çelebi, yüzyılın seyyahıdır. Evliya Çelebi, dünyanın birçok yerinde ün kazanan bir seyyahtır. Bu nedenle hem Türk hem de Dünya tarihinde yeri çok başkadır. Saray yaşamı süren Çelebi, görmüş olduğu bir rüya üzerine seyyah olmaya karar verir.
Yolculuğa İstanbul'dan başlayan Çelebi, Ermenistan, Bulgaristan, Transilvanya, Baltık ülkeleri, Avusturya ve Kudüs rotalarını izlemiştir. Bunlar dışında daha pek çok ülkeyi ve şehri gezmiştir. Ömrünü seyyahlığa adayan Çelebi, bu gezilerini kitap haline getirmiştir.
Kristof Kolomb
Kristof Kolomb, 1450 yıllarında dünyaya gelmiş bir seyyahtır. Seyyahlık konusunda şanssız olan bu isim, 1492 yılında yolculuğa çıkmıştır. Bu yolculuk için 3 İspanyol gemisini kullanmıştır. Yolculuğu esnasında bulduğu yerin Hindistan olduğunu düşünen Kolomb, Antil Adaları'nı keşfettiğinin farkında olmamıştır.
Aslında Amerika Kıtası'nı bulan Kolomb, ömrü boyunca bu yerin asıl olarak neresi olduğu yanlış bilmiştir. Bu nedenle de çok şanssız bir seyyah olarak kabul edilir. 14 yaşından beri gezi yapan bu seyyah, dünyanın çeşitli yerlerini gezebilmeyi başarmıştır. Bu gezileri için kimi zaman ticaret gemilerini kullanmıştır.
Macellan
Macellan'ın seyyahlıktaki amacı, yeni baharat yolu bulmaktı. Bu amaç için yolculuğa çıkan Macellan, geziye başlamadan evvel gerekli izinleri almıştır. Yalnızca bahar aylarında yolculuğa çıkabilen Macellan, bu gezilerinde yanına oldukça fazla yardımcı almıştır. Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus'u birbirine bağlayan bir boğazı keşfetmiştir.
Bu keşfi, Macellan'ın çok ünlü bir seyyah olmasına sebep olmuştur. Bulmuş olduğu boğaza ise kendi adını vermiştir. Gezi esnasında Filipinler'in saldırısına uğramış ve orada hayatını kaybetmiştir. Dünya çevresinde seyahat yapmış olmasından dolayı ayrı bir öneme sahip olan Macellan, çeşitli canlı türlerinin keşfedilmesini de sağlamıştır.
İbn-i Battuta
Magrib'te doğan İbn-i Batuta, ünlü seyyahlar arasında yer alıyor. Doğum yılı 1304 olarak bilinir. Ömrünün yarıdan fazlasını yollarda geçiren bu isim, gezisine Kahire ile başlamıştır. Daha sonra Mekke, Tebriz ve Bağdat şehirlerini gezmiştir.
Ardından Hint Okyanusu'nu kullanarak Doğu Afrika'yı dolaşmıştır. Doğu Afrika gezisinden sonra rotasını Anadolu'ya çevirmiştir. Anadolu'yu kullanarak Kırım'a ulaşmış , daha sonra Maldivler ve Çin gezisini yapmıştır. Bu gezilerinden sonra tekrar Anadolu'ya geldi. Yapmış olduğu gezilerini ise Seyahatname adlı kitabında paylaştı.
Amerigo Vespucci
Amerigo Vespucci, 9 Mart 1454'te doğmuştur. Doğum yeri İtalya Floransa'dır. önemli bir kıtanın keşfine imza atmıştır. Ancak keşfinin ses getirecek kadar önemli olduğunu daha sonra yaptığı gezisinde anlamıştır. Amerika kıtasını keşfeden bu isim, o kıtaya isminin verilmesine neden olmuştur.
Diğer Ünlü Seyyahlar
Dünyada çok fazla sayıda ünlü seyyah vardır. Bu seyyahlardan bazıları yukarıda verilmiştir. Bunlar haricinde gezileri ile ilgi çekmeyi başaran diğer seyyahlar ise şunlardır:
- Neil Armstrong
- Amelia Earhart
- Roald Amundsen
- Robert Edwin Peary
- James Cook
Gibi isimler de gezileriyle çok fazla konuşulmayı başarmışlardır.