Konu eşyalarınıza geldiğinde, onlardan ne zaman ya da nasıl ayrı kalacağınız hiç belli olmaz, kısa bir süreliğine mi yoksa sonsuza kadar mı, araba koltuğunuzdan uçak koltuğunuza kadar olan sürede mi… Uçarken eşyalarınız ne kadar güvende? Son birkaç yıla kadar Ulaştırma Güvenlik İdaresi çalışanları çalıntı eşyaların ve uyuşturucunun ticaretini yaparken yakalandı. Güvenlik elemanları dahil eşyalarınızın güvenliğini sağlamıyorsa bir de bagajlarla ilgilenenleri, kapı görevlileri ya da bagajlarınızla kısa bir anlığına bile olsa yalnız kalan herkesi bir düşünün. Kimi yolcular dahil yakalandı bir başka yolcunun çantasını uçuş sırasında yukarıdaki bagaj kabinde karıştırırken. İşi herkes için son derece kolaylaştırmadan ve paranoya derecesine gelmeden yine de herkese güvenmeyi öğrenin.

Uçuşunuz Sırasında Eşyalarınızı Güvende Tutmanın Yedi Yolu

Binlerce havayolu ve havaalanı çalışanı her gün sizin eşyalarınızı karıştırmayı hiç aklından geçirmeden işini yapıyor. Son 30 yılda oldukça sık uçak kullandım ve sadece bir kez hırsızlığa uğradım, oldukça açık ki düzinelerce çalışkan ve güvenilir insanlara denk geldim. Fakat kendinizi gardınıza almanız gereken kişiler sıradan halk değil, uçarken ne kadar zayıf düştüğümüzü çözmüş kişi veya kişilerden korkmalısınız.

Belki de eşyalarınızı kimden korumanızda en iyi yardımcı olacak fikir şudur: en iyi hırsızlar çalacakları şeyin hemen aranır olmaması gerektiğini bilirler. Bir süre zarfı sonrasında mesela otele vardığınızda fark edeceğiniz bir şeyi almış olmaya özen gösterirler. Karşınıza birkaç tüyoyla çıkıyorum, bunlar yanınıza aldığınız her eşyayı korumak üzere değiller ama en azından en önemlilerini korumanın bir yolunu gözetirler.

Hepsi Bir Arada Kuralı


Evden ayrılmadan önce en önemli eşyaların hepsini tek bir çantaya koyun fakat gözünüzü üstünden asla ayırmayın. Bir arkadaşım en kritik ve en önemli eşyalarını (kimlik kartı, cüzdanı, nakdi, mücevherlerini) herkese görünen şeffaf bir çantaya koydu, “Uzaydan görünecek şekilde saklıyorum.” dedi. “Böylece herkes içinde ne olduğunu biliyor, karıştırmaya dahi niyetlenmiyorlar çünkü biliyorlar ki yerinden bir şey oynamış dahi olsa hemen güvenliğin yanına koşacağımın da farkındalar.”

Bütün yolculuğunuzu buzdolabı poşetiyle yapmak istemeyebilirsiniz fakat işe yarayacak bir alternatif yanınızda taşıyacağınız çantanızın belirli bir kısmını bu tür eşyalarınıza ayırmak olabilir, ki bunu elinizden ancak çantayı güvenlik makinesinden geçirmeniz gerektiğinde ayırmanız gerekecektir. Bütün değerli eşyalarınız için ayrılmış sadece tek bir bölgenin olmasının yararlı yanı da ya cüzdanınızın ya biniş kartınızın ya ehliyetinizin ya da ilaçlarınızın vesaire nerede olduğunu tek tek aramamak olacaktır, 30 saniye boyunca çantanızda aradığınız eşyayı bulmak size dakikalar gibi gelebilir. Her şeyin tam olması gerektiği yeri biliyor ve eminseniz herhangi bir şeyi kaybettiğinizde de yokluğunu fark etmeniz  kısa bir zaman alacaktır.

Sesli Söyleyin

Havaalanı güvenliğine eşyalarımı verirken de “Bu cüzdanım, bu kimliğim, bu da saatim.” diye sesli bir şekilde onlara teslim ederken fark ettim ki bu durumda hiçbir şekilde niyetleri varsa dahi yeltenemiyorlar.

Uçak İçerisinde Bulundurmanız Gereken Yalnızca İki (ya da üç) Eşya

uçak içerisinde bulundurmanız gereken yalnızca iki eşya


Gerçekten uçağa binerken yanınızda bulundurmanız gereken yalnızca iki (üçüncüsü herkes için geçerli olmuyor,
herhangi bir reçeteli ilaç) eşya var: kimlik kartınız ve kredi kartınız. Birisi getirdiğiniz her bir eşyayı çalacak olursa yerinin doldurulmasının en zor ve meşakkatli olduğu, yine çalınanlarının yerini doldurmak için ihtiyaç duyacağınız eşyalar işte bunlar.

Geriye kalan neredeyse her şeyin yerinin doldurulması mümkün, market ve kıyafet mağazaları her yerde var fakat kimliğiniz ve kredi kartınızı olmadan ne araba kiralayabilir ne havaalanında ya da otelde check-in yapabilir, ne yemek yiyebilirsiniz ve hatta belki de geriye dönmek için uçağa binemeyebilirsiniz.

Kimi vatandaşlar bu listeye cep telefonlarını da ekleyebilir ve hatta önemli bir noktaya değinmiş de olurlar. Olmadık bir duruma düştüğünüzde rehberinizdeki bütün numaralara ihtiyaç duyabilirsiniz (aramak için halen çalışan bir telefon kulübesi varsa bir bakının).
Kredi kartınızı uçakta hazırda bulundurmak güvenliğin yanı sıra bir yarar daha getiriyor: abur cubur, içki veya içecek, kulaklık ya da uçak içi bir film satın almanın tek yolu kredi kartından geçebilir. Hindili sandviç alabilmek için kabinin hepsini karıştıran kişi olmayın, kartınızı cebinizde ulaşılabilir bir yerde tutun.
Ve nihayet, yakınınızda tutmanız gereken üçüncü eşya ise reçeteli ilaçlarınız. Bunların yerinin hemen doldurulması oldukça zaman alabilir ve ilaçlarınız olmadan olası yan etkiler yaşayabilir ya da ciddi durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Cüzdanınız ve Nakdinizi Yanınızda Taşıdığınız Çantanızda Derinlere Atın


Uçağa bindiniz mi nakdinize ve cüzdanınıza ihtiyacınız kalmayacak, kimi havayolları hala yemek, içki veya içecek, (inanılmaz ama) battaniye ve yastıklar için nakit kabul edebiliyor. Benim önerim cüzdanınızı ve nakdinizi çantanızın öylesine derinlerine gömmek olur ki bulmak ancak çantayı bütünüyle alıp evde içindekileri ters çevirip dökerek bulunsunlar.

Çanta İçerisinde Çanta


Kapsamlı gezi yapmış herkes bilir ki havayollarının kontrol edilmiş ilk bagaj için ücret almaya başladığından beri dolu bir uçağın kapı bölgesi birkaç ay öncesinin bagaj teslim bölgesi gibi duruyor. Herkesin mutlaka en azından bir adet çanta ölçümü için konulmuş metal bölmenin içinde neredeyse bir küvete sığacağından burada bırakılmış bagajı olmuştur.

Binişin ancak yarısı tamamlandığında bile koltukların üzerinde yer alan bagaj koyma yeri dolmuşsa kabin memurları daha binen yolculardan şanssız birini seçip hakkından fazla eşyayı uçak içerisine almış mı diye bagajları kontrol etmek zorunda kalıyor. (Şaka gibi ama gerçek; bir seferinde ülkeyi boydan boya aşan bir uçuş sırasında kapı memuru “Havanın fazlasıyla soğuk olduğunun farkındayız ama montlarınızı yukarıya bagaj bölümüne koymayın aksi takdirde bagajlarınızı gözden geçirmemiz gerekecek.” şeklinde anonsta bulundu.)
Eşyalarınızı elinizden alıp almayacaklarını yolun sonuna varana kadar asla bilemezsiniz bu yüzden size tavsiyem daha ufak bir çantanızı büyük bir çantanın içerisine koymanız, böylece uçağın bagaj bölümüne vermek zorunda kaldığınız takdirde uçağın içerisine yanınıza alabileceğiniz küçük bir çantanız olmuş olacak. Ayrıca yine bu sayede en değerli eşyalarınızı (hem de en kolay çalınabilecek) yanınıza almış olabilirsiniz ve gerekli olursa ayağınızın ucuna koyma şansınız doğar.

Gerçekten Değer Verdiğiniz Eşyalarınızı Üzerinize Giyin


“Ancak beni öldürdüğünde elimden alabilirsin!” tabirini mutlaka daha önce duymuşsunuzdur. Tabii ki de hepimiz işin o raddeye kadar gelmeyeceğini umuyoruz ama en değerli eşyalarınız için mottonuz bu olmalı. Kaybetmek istemediğiniz şeyi giyin. 

Neyi Arda Bırakmalı 


Gerçekten çok uzaklarda bir yere gitmiyorsanız elbette çorap, diş fırçası, okuma gözlüğü, yağmurluk, kitap ya da kahvaltılığı her yerde bulabilirsiniz. Benim fikrim gittiğiniz yerde ucuza bulabileceğiniz bir şeyse korumak için gereğinden fazla çaba sarf etmeyin, hele ki kendinize tehlikeye atma ihtimaliniz varsa. Ucuzsa ve her yerde bulunan bir şeyse geziniz sırasında onun için ter dökmeyin bile.

havayolunun ardında otelde ve arabada

Havayolunun Ardında: Otelde ve Arabada

Bakmadığınız sırada insanların eşyalarınızı karıştırılmasına imkanı olan tek nokta havaalanı değil.
Otel odanızı her terk edişinizde unutmayın ki odanıza giriş imkanı olan birçok kişi bulunuyor.
Elbette, gezginler kiralık arabalarının düşük seviyedeki güvenliğine de zor güveniyor. Alarm tabii ki de etkili olur ancak arabada hiçbir değerli eşyayı bırakmamak daha güvenli. Ve genellikle arabanın anahtarını restoranlarda, şehir içi park yerlerinde, sadece vale imkanlı otoparklarda tanımadığınız insanlara teslim etmek zorunda kalıyorsunuz. Bu çalışanların çoğu dürüst insanlar oluyorlar fakat bazı önlemleri almadığınız takdirde şansınız yaver gitmemesi de büyük olasılık.

En uygun uçak biletleri için bilet.com'u ziyaret etmeyi unutmayın.