Tiyatro, Yunanca theatron sözcüğünden gelir. Bu sözcüğün anlamı ise ''görme yeri'' olarak bilinir. Çağdaş tiyatronun tarihi, bağ bozumu tanrısı Dionysos adına yapılan dinsel törenlere dayanır. İlk tiyatro şenliği MÖ 534 yılında Atina'da yapılmıştır. Tiyatro, Antik Çağ'da üst sınıfa özgü olan bir etkinlikti. Bu nedenle tiyatroya gitmek için üst sınıfta yer almak gerekirdir. Antik Çağ'da üst sınıfta olmayan insanların tiyatroya gitmeleri imkansızdı. Eski dönemlerde tiyatro, itibar ile doğrudan ilgiliydi. Bu dönemlerde oyunlarda kostüm ya da dekor bulunmuyordu. Günümüzdeki oyunculuk anlayışı eski dönemlerde yoktu. Sahnede sadece başrol olan kişiler yer alırdı. Sahnenin geri kalan kısımları ise boş olurdu. Eskiden tiyatroya gitmek bir hayli zor olsa da bu durum günümüzde böyle değildir. Artık tiyatroya gitmek bir lüks değildir. İnsanlar, tiyatro bileti alarak istedikleri sahneleri izleme fırsatını yakalıyorlar. İnternetten kolayca tiyatro bileti
alan kişiler, zahmetsiz bir şekilde tiyatronun tadını çıkarabiliyorlar.
Tiyatro Ne Zaman Kurulmuştur?
Modern tiyatro, Türk edebiyatına Tanzimat Dönemi'nde gelmiştir. Batı'dan gelen tiyatro, dönemin yazarı olan Şinasi tarafından kaleme alınmıştır. Kaleme alınan oyunun adı ise Şair Evlenmesi'dir. Bunun yanı sıra Ahmet Vefik Paşa, Fransız bir sanatçı olan Moliere'den uyarlamalar yaparak tiyatro sanatına katkıda bulunmuştur. Modern tiyatro kurulurken aynı zamanda geleneksel tiyatroya ait unsurlardan da faydalanılmıştır.
En Çok İzlenen Tiyatro Oyunları Nelerdir?
En çok izlenen tiyatro oyunları şunlardır:
- Eylül
- Profesyonel
- Yaşamaya Dair
- Kırlangıç
- Toz
- Dünyada Karşılaşmış Gibi
- Metot
- Yer Altından Notlar
- Kalp
- İstanbul Efendisi
- Sessizlik
- Hamlet
- Tehlikeli Oyunlar
Bu tiyatro oyunları, en çok izlenen tiyatro oyunları listesine adını yazdırmışlardır. Her birinde farklı bir hikaye olan bu oyunlardan birini bile olsa mutlaka izleyin. Tiyatro, yaşamın gerçeklerini sahneye taşıyan önemli bir sanattır.
Tiyatronun Amacı Nedir?
Tiyatro, belli oyuncular tarafından bir sahnenin üzerinde canlı performans gösterilmesi demektir. Bu canlı performans, belli bir senaryo üzerinde gerçekleşir. Bu sahnede seyirciye konuşma, jest ve mimikler kullanılır. Bu sayede istenilen hikaye anlatılmaya çalışılır. Tiyatro, sinema gibi bir sanat değildir. Bu nedenle yıllardan beri devam eden bir sanattır. İnsanlar bu sanat sayesinde birçok hikayeyi sahneye taşıyabilmişlerdir. Eski dönemlerde sadece saygın kişilerin gittiği tiyatrolar, günümüzde yediden yetmişe herkesin gidebildiği bir sanat olmuştur.
Tiyatro Neden Önemlidir?
Tiyatro, toplum ve birey arasındaki bağı en güzel şekilde yansıtır. Bir nevi ayna görevi yapan tiyatro, toplumdaki sorunları insanlara net şekilde gösterebilen bir sanat dalı olmuştur. Bu nedenle her zaman önemini korumuştur. Tiyatro, insana kendini sorgulama ve tanıma imkanı sunar. Temel değerlerimizi, manevi ve kültürel zenginliklerimizi koruyabilmemizi sağlar. Ayrıca toplumun değer verdiği her şeyi, gelecek kuşaklara taşıma konusunda yardımcı bir araçtır. Bu nedenle tiyatro sanatının yeri çok başkadır.
Bu sanatın asla bitmemesi ve gelecek kuşaklarda da devam etmesi gerekir. İnsanların tiyatroya gitmeleri, onlara çok büyük kazançlar sağlar. Tiyatroya giden bir insanın bakış açısı değişir. Topluma ve insanlığa farklı bir pencereden bakmaya başlar. Tiyatroya önem veren toplum, kendini her açıdan geliştirebilir. Bu sanat dalı, toplumun merkezine iner. Bundan dolayı her insanın tiyatroya giderek hayata farklı bir sahneden bakması gerekir.
Tiyatroya Neden Gitmeliyiz?
Kültürel birikim açısından toplumun kültürünü yansıtan ve pekiştiren tiyatro, insanların bilinçlenmelerini sağlar. Bireyin gelişimine katkı sağlayarak kültürel birikim sunar. İnsanın gelişmesi ve değişmesi açısından önemli bir sanattır. Bu gelişimleri ve değişimleri yaşamak için tiyatroya gitmemiz gerekir.