Overbooking, Türkçe karşılığı "aşırı rezervasyon" olan bir terimdir. Bu durumda, havayolları, sahip oldukları koltuk sayısından daha fazla bilet satarlar. Temel olarak, sunulan hizmetin kapasitesinin üzerinde rezervasyon yapılması anlamına gelir.

overbook nedir
 

Hava Yolu Şirketleri Neden Overbooking Yapar?

Havayolları genellikle yolcuların son dakikada seyahatlerini iptal etmeleri ihtimalini göz önünde bulundurarak overbooking yaparlar. Örneğin, 100 koltuklu bir uçağa 105 bilet satabilirler. Genellikle tüm yolcular uçuşa gelmez ve bu sayede boş koltuklar oluşmaz.

Overbooking Sorunu Yaşarsanız Ne Olur?

Ancak tüm yolcuların uçuşa geldiği durumlarda overbooking sorunu ortaya çıkar. Bu durumda havayolu şirketi, gönüllü yolcuları bir sonraki uçuşa yönlendirmeye çalışır. Gönüllü yolculara genellikle bir sonraki uçuşta daha iyi bir koltuk, indirim kuponu veya ücretsiz bilet gibi avantajlar sunulur.
Eğer yeterli sayıda gönüllü yolcu bulunmazsa, havayolu şirketi yolculardan bazılarını bir sonraki uçuşa kaydırabilir. Bu durumda mağdur olan yolculara yemek, içecek ve konaklama gibi ihtiyaçları karşılanır ve genellikle bir sonraki uçuşta daha iyi bir koltuk veya tazminat sunulur.

Overbooking Konusunda Yolcu Hakları

Avrupa Birliği ve birçok ülkede yolcu hakları ile ilgili düzenlemeler vardır. Bu düzenlemeler kapsamında overbooking durumunda yolcuların bazı hakları vardır. Bu haklar havayolunun kayıtlı ofisinin bulunduğu ülkenin mevzuatına göre değişebilir ancak genellikle şunları içerir:
  • Bir sonraki uçuşa transfer ve bu uçuşta daha iyi bir koltuk veya tazminat hakkı
  • Gecikmeden kaynaklanan masrafların karşılanması (otel, yemek vb.)
  • Eğer yolcu bir sonraki uçuşu kabul etmezse bile tazminat hakkı

Overbooking Tazminatı Nedir?

Overbooking tazminatı, havayollarının uçakta yeterli koltuk bulunmamasına rağmen bilet satması ve bu nedenle bazı yolcuların uçuştan alıkonulması durumunda bu yolculara ödediği tazminattır.

Tazminat Hakkı:

Avrupa Birliği ve birçok ülkede, overbooking durumunda yolculara belirli bir miktarda tazminat ödenmesi zorunludur.
Tazminat miktarı, uçuş mesafesine ve gecikme süresine göre değişiklik gösterir.
Örneğin, uçuş mesafesi ve geç kalma süresine göre 100 Euro ile 600 Euro arasında overbooking tazminatı ödenir.

Tazminat Almak İçin:

  • Uçuştan alıkonulduğunuzu belgelemeniz gerekir.
  • Havayolunun size sunduğu alternatif uçuşu kabul etmediyseniz veya bu uçuş 4 saatten fazla geciktiyse tazminat alma hakkınız vardır.
  • Tazminat talebinizi yazılı olarak havayoluna iletmeniz gerekir.
  • Havayolunun tazminat talebinizi reddetmesi halinde, dava açabilirsiniz.

Overbook Problemi Yaşamamak İçin Ne Yapmak Gerekiyor?

  • Erken Biletleme: Mümkün olduğunca erken biletinizi alın. Erken bilet alanlar genellikle overbooking durumundan daha az etkilenirler.
  • Hızlı Check-in: Check-in işlemlerini en kısa sürede tamamlayın. Uçuştan 24 saat önce online check-in işlemi açılır. Bilet.com üzerinden erkenden online check-in yapabilirsiniz. Online check-in yapan ve havaalanına erken giden yolcuların uçuştan alıkonulma ihtimali daha düşüktür.
  • Esnek Seyahat Planı: Mümkünse seyahat planınızı esnek tutun. Uçuşunuz iptal edilirse veya gecikirse, alternatif uçuşlara daha kolay uyum sağlayabilirsiniz.
  • Yolcu Hakları: Yolcu haklarınızı bilin. Overbooking durumunda hangi haklara sahip olduğunuzu ve ne gibi tazminat talep edebileceğinizi öğrenin.
  • Sigorta: Seyahat sigortası yaptırmanız, overbooking gibi durumlarda tazminat almanızı sağlayabilir. Seyahat sigortası poliçeleri genellikle overbooking tazminatı kapsamına sahiptir. Sigorta yaptırmadan önce poliçenin şartlarını dikkatlice okumanız ve overbooking tazminatı ile ilgili teminatları kontrol etmeniz önemlidir.