Meis Adası Yunanistan’ın en uzağında bulunan küçük bir adadır. “12 Adalar” olarak adlandırılan adalardan biridir. Türkiye kıyılarına uzaklığı sadece 2 km’dir. Birçok devletin himayesine giren bu ada en son İkinci Dünya Savaşı sırasında 12 Ada’yla beraber Yunanistan’a bağlanmıştır. Meis Adası, Akdeniz deniz ticaretinde oldukça önemli bir yere sahip olmuştur. Az miktarda üzüm ve zeytin yetiştirilen bu adanın önemli uğraş alanı sünger avcılığıdır. Hadi gelin
Meis adasında nereler gezilir bir bakalım.
Meis Adasında Nereler Gezilir Listesi
Ege ve Akdeniz'in mavi sularının buluştuğu Meis Adası, masmavi denizi, tarihi dokusu ve samimi atmosferi ile unutulmaz bir tatil vadediyor. Küçük bir ada olmasına rağmen, Meis'te keşfedilmeyi bekleyen birçok güzellik var. İşte Meis'te gezilecek yerler;
Likya Kaya Mezarları
Bu anıt, Likya medeniyeti vatandaşlarının cansız bedenlerini muhafaza etmek amacıyla MÖ.4 yüzyılda inşa edilmiştir. Ancak bu mezarın kime ait olduğu bilinmemekte. Sadece üst sınıf kişilerin gömülü olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca Yunanistan’da bulunan tek Likya Kaya mezarıdır. Dış cephesinin klasik Roma ve Antik Yunan Mimarisinde kullanılan kireç taşından yapıldığı bilinmektedir. İlgi çekici bu mezarlık her yıl binlerce turist almaktadır.
Mavi Mağara
Uzun bir dönem içinde oluşmuş olan bu doğal yapının en güzel yönü güneş ışınlarının denizde kırılmasıyla beraber bu kırılan ışının yapının içerisinde yansıyarak mavinin en güzel tonlarını bizlere sunmasıdır. Bu mağara Meis’in güneyinde yer alır. Güneş ışınlarından dolayı mağaraya sabah ve öğlen saatlerinde gidiliyor. Düzenli olarak kalkan teknelerle mağaraya ulaşabilirsiniz.
Visit Kastellorizo Köyü
En çok ziyaret edilen köylerden birisidir. Masalsı bir görünüme sahip olan bu köyün rengârenk evleri vardır. Ayrıca mağaranın içerisinde bulunan çamurun sağlık sorunlarına iyi geldiğine inanılarak her yıl binlerce turist bu sebeple köye gidiyor.
Osmanlı Cami
Bu cami 1753’de inşa edilmiş, 2007 yılında ise restore edilerek müze olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bundan önce caminin adaya gelen kişiler tarafından ticaret için kullanıldığı bilinmektedir. Bu müzede ada yaşamıyla alakalı eşyalar, tarihi eserler sergilenmektedir. Adaya yaklaştığınız zaman solda Osmanlı Camisi’nin minaresini görebilirsiniz.
Kızıl Hisar
Bu kale Rodos Şövalyeleri tarafından 1379-1388 yıllarında inşa edilmiştir. Kızıl Hisar olarak adlandırılmasının nedeni üzerinde bulunduğu tepenin kızıl toprak olmasıdır. Ayrıca adanın isminin bu kaleden alındığı bilinmektedir. Limandan yürüme mesafesi kadar uzaklıkta bulunur. Kaleye ulaştığınızda kalenin üstünde bulunan bayrağa ulaşıp adanın muhteşem manzarasını görebilirsiniz.
Santrape Aziz George Kilisesi
Meis Adası’nda sayılı dini yapılar bulunmaktadır. Bu yapılardan biri de Santrape Aziz George Kilisesi’dir. Bu kilisenin Samoslu Ünlü Mimar Panos Diakostamatis tarafından tasarlandığı bilinmektedir. Klasik Bizans Rum Mimarisi ile inşa edilen adanın en büyük kilisesidir.
1904’de inşasına başlanmış ancak ekonomik nedenden dolayı duraklatılmıştır. Daha sonraki yıllarda hayırsever iş adamları sayesinde inşası tamamlanmıştır. İçinde birçok eşya bulunmaktadır. Bu dini mekânın zarar görmemesi için müze haline getirilmiştir.