İstanbulkart ilk önce akbil olarak kullanılmaya başlanmış kredili toplu taşıma ücretlendirme sisteminin devam eden halidir. Aralık 1994 yılında otobüs hatlarında denenmeye başlandı ve 2 Nisan 1995 yılında İDO deniz otobüslerinde de kullanılmaya başlandı.
Daha sonra M1 metro hattında ve 1998 yılı ile tüm şehir toplu taşıma hatlarında kullanılmaya başlanmıştır. 31 Aralık 2014 de ise kullanımdan kaldırılarak İstanbulkart olarak manyetik karta dönüşmüştür.

akbil

İstanbulkart Kullanım Alanları

istanbulkart kullanım alanları
İstanulkart ilk kullanıma sunulduğu tarihlerde Akbil yerine toplu taşımalarda kullanım amaçlı bir manyetik kart iken günümüzde birçok alanda kullanılmaktadır.
Şu anda toplu taşımalar dışında ödeme yöntemi olarak sosyal tesislerde, İsPark otopark ödemelerinde, halka açık tuvaletlerde, BiTaksi gibi taksi uygulamalarında ve Getir gibi market uygulamalarında, Migros, A101, Şok, Bim ve CarrefourSA gibi market zincirlerinde ödeme yapılabiliyor. 
İstanbulkarta en az 5 TL, en fazla tek seferde 300, günlük 500 toplam genelde 2750 TL yükleme yapılabilmektedir.

İstanbulkart Çeşitleri

istanbulkart çeşitleri
İstanbulkartın birbirinden farklı kart tipleri ve kullanım türleri vardır. Başlıca çeşitlerine bir bakalım.
  • Mavi İstanbul Kart (abonman): İndirimli abonman kartıdır. Aylık abonman yapılabilir. 1 Aylık yapılan abonman sonrası basım adeti verilir ve ücretsiz toplu taşımalara binilebilir hale gelir.
  • Sarı İstanbul Kart (ücretsiz): Ücretsiz bir karttır ve Anne Kart ya da Engelli Kart gibi hak tanınmış kartlardır. Bunlar toplu taşımalarda basım ücreti veya abonman gibi ücretli aylık yapmalarına gerek yoktur.
  • Yeşil İstanbulkart (indirimli): İndirimli İstanbul kart olarak kullanılır. Öğrenci, öğretmen, 60 yaş üstü, vb. indirimlerden yararlananların kullandığı karttır.
  • Kırmızı İstanbul Kart (anonim): Anonim İstanbul karttır. Genel olarak herkesin alabileceği tüm kullanımlar için tam ücret basan bir kart olarak kullanılır.
  • Dijital İstanbul Kart: Mobil uygulamanızın içerisinde tanımlı sadece uygulamadan çalışan bir karttır. Telefon kamerası ve ekrandaki QR kod ile kullanılır.
  • Sınırlı Kullanım İstanbul Kartlar: Birgeç diye adlandırılmış tek kullanımlık ya da sınırlı adet kullanım için satın alınan kartlardır. Geçiş adetine göre adlandırılan çeşitleri başlıca, birgeç, ikigeç, üçgeç, beşgeç ve ongeç gibidir. Biletmatik makinelerinden alınabilir. Tam ücret kullanan kırmızı kart ile aynıdır ancak iade alınamaz. Bu nedenle kırmızı İstanbulkart daha avantajlıdır.
  • İstanbul City Card (turist): İstanbul’a gelen turistlerin kullanma amacı ile üretilen 1 ile 15 günlük sınırsız kullanma sahip kartlardır. 1, 3, 5, 7 ve 15 günlük çeşitleri bulunmaktadır.