İÇİNDEKİLER

1. Havaalanında Asla Normal Güvenlik Sırasında Beklemeyin

Normal güvenlik sıraları sadece uzun ve yavaş olmakla kalmıyor ayrıca bir de ne olacağı kestirilemeyen sıralar oluyor. Bir gün terminalin etrafında dolanan bir sırayla karşılaşır diğer gün uçuşunuzdan 3 saat önce gitmenizde 5 dakikalık bir beklemeyle sırayı bitirebilirsiniz.   2. Uçuşunuzdan 24 Saat Önce Check-in’inizi Yapın Şimdiye kadar o kadar çok gezi korku hikayesi duydum ki uçağını kaçıran ya da uçağa alınmayan (istemsiz olarak), “Havaalanına vardığımda check-in’i yapacaktım ve...”. Fakat tecrübeli gezginler havaalanında check-in için beklemenin en büyük hatalardan biri olduğunu biliyor. Gişeleri kapatma süresi genellikle uçuşun 45 dakika ya da 1 saat öncesinde kapatıyorlar fakat bu varış noktası, havaalanı veya havayolu şirketine göre değişiklik gösterebiliyor. Siz hatta tam yeterli süreyle erken geldiğinizi düşünseniz bile bu vakit yeterli olmayabiliyor ve upuzun kuyruklarla karşılaşabiliyorsunuz. Böylesi bir stresten kaçmanın en iyi yolu da internetten uçuşunuzun 24 saat öncesinden check-in yapmak olacaktır. Bu yolu izlemek sadece gönülsüz uçağa alınmamanızı önlemekle kalmayacak aynı zamanda daha iyi bir koltuk seçebilir, iptal durumunda daha üs sınıfta uçuş alabilir ya da tazminat talep edebilirsiniz. Ayrıca en önemlisi herhangi bir sebepten dolayı check-in’de sıkıntı yaşıyorsanız bunu düzeltmek için yeterince vatkiniz olacaktır.

3. Ayırttıktan Sonra Her Şeyi Doğrulayın

4. Biniş Mümkün Olan En Kısa Sürede Binin 

Gezilerimi daha güzel kılan bir diğer alışkanlığım da uçuş grubum anons edildiği anda uçağa binmek. Bu şekilde hareket etmek uçağa bindiğimde koltuğumun üstündeki yerin el bagajımı koymak üzere boş olacağından emin oluyorum. Bir de bazı havayollarının zamanında binişi gerçekleştirmediğiniz takdirde koltuğunuzu başkasına satabileceğini birçok farklı hikayeden duydum, eminim ki koltuğunuzun bu şekilde yalan olmasını siz de istemezsiniz.  Binişi gerçekleştirenlerin arasında ilklerden biri olmak uçuşun kalkmasından önce rahatlamanıza yeterince vakit bırakacaktır. 5. Beklenmedik Durumları Kontrol Altında Tutma Duyduğum gezi kabuslarının en kötülerinden biri de tecrübesiz gezginlerden oluyor, uçuşun iptal olması veya ertelenmesi sonucu gördükleri muamele aslında beni üzüyor. Uzun sıralarda beklemek, zayıf alternatiflerle muamele edilmek ve sonra da geceyi havaalanında geçirmek zorunda kalmaları. Gezginler de çok iyi biliyor ki bir havayolu çalışanına onlara en ihtiyaç duyduğunuz anda  yine onlara güvenmek imkansıza yakın. Böyle durumlarda sizinle varış noktasına ulaşmaya çalışmaktan öte sizi havaalanından göndermenin yolunu arayacaklardır. Çoğu durumda en iyi yardımı ve hizmeti lounge bölümünden alabilirsiniz, ödeyeceğiniz paraya değeceğini düşünüyorum çünkü alternatifiniz sadece beklemekten ya da uzun uzun telefon görüşmeleri yapmaktan ibaret olabilecektir. Havayolunda bir lounge yoksa ve uçuşun ertelenmesi söz konusuysa ben genellikle her şey dahil stratejisini kullanıyorum. Yani yapmanız gereken önce havayolu şirketini aramak ve şirketin danışma masasında  hatta beklemek ya da geri dönüş yapmalarını beklemek. Aynı zamanda alternatif uçuşlar için internetten araştırma yapabilirsiniz, ya da akıllı telefonunuz üzerinden sosyal medya yoluyla havayolu şirketinden bir temsilciye ulaşıp bir temsilciyle gerçekten iletişime geçtiğinizde de durumunuzu anlatıp gerekli yardımı talep edebilirsiniz. Bir diğer strateji de müşteri temsilciliğini tamamen es geçip bir sonraki uçuşun kapısına gidip sizi o uçuşa kabul edip etmeyeceklerini öğrenmek için şansınızı denemek. En kötü senaryo da bir otel odası rezervasyonu gerçekleştirmek (herkes gitmeden önce) ve ertesi gün tekrar uçmayı denemek. 

6. Uçağa Teslim Edeceğiniz Eşyalarınızı Kaybedebileceğiniz Şekilde Hazırlayın

havaalanında asla norml güvenlik sırasında beklemeyin

Ben kendim gezmekten son derce keyif alıyorum fakat yolda birkaç aksilik gördükten sonra hemen pes eden çok “gezmeyi seven” gördüm. Tecrübeli gezginlerin kolayca kaçınmayı artık öğrendiği fakat tecrübesizler oldukça sık “çaylak hataları” yapıyorlar çünkü onları hiç kimse bu konularda uyarmamıştı. Yardımlaşma duygusuyla beraber güzel geziler geçirmenizi temenni ediyor ve daha keyifli kılabilmeniz için gezi rutinlerinize katabileceğiniz bazı alışkanlıkları sıralamak istiyorum.

1. Havaalanında Asla Normal Güvenlik Sırasında Beklemeyin


Normal güvenlik sıraları sadece uzun ve yavaş olmakla kalmıyor ayrıca bir de ne olacağı kestirilemeyen sıralar oluyor. Bir gün terminalin etrafında dolanan bir sırayla karşılaşır diğer gün uçuşunuzdan 3 saat önce gitmenizde 5 dakikalık bir beklemeyle sırayı bitirebilirsiniz.  

uçuşunuzdan 24 saat önce checkin yapın

2. Uçuşunuzdan 24 Saat Önce Check-in’inizi Yapın

Şimdiye kadar o kadar çok gezi korku hikayesi duydum ki uçağını kaçıran ya da uçağa alınmayan (istemsiz olarak), “Havaalanına vardığımda check-in’i yapacaktım ve...”. Fakat tecrübeli gezginler havaalanında check-in için beklemenin en büyük hatalardan biri olduğunu biliyor. Gişeleri kapatma süresi genellikle uçuşun 45 dakika ya da 1 saat öncesinde kapatıyorlar fakat bu varış noktası, havaalanı veya havayolu şirketine göre değişiklik gösterebiliyor. Siz hatta tam yeterli süreyle erken geldiğinizi düşünseniz bile bu vakit yeterli olmayabiliyor ve upuzun kuyruklarla karşılaşabiliyorsunuz.
Böylesi bir stresten kaçmanın en iyi yolu da internetten uçuşunuzun 24 saat öncesinden check-in yapmak olacaktır. Bu yolu izlemek sadece gönülsüz uçağa alınmamanızı önlemekle kalmayacak aynı zamanda daha iyi bir koltuk seçebilir, iptal durumunda daha üs sınıfta uçuş alabilir ya da tazminat talep edebilirsiniz. Ayrıca en önemlisi herhangi bir sebepten dolayı check-in’de sıkıntı yaşıyorsanız bunu düzeltmek için yeterince vatkiniz olacaktır.

3. Ayırttıktan Sonra Her Şeyi Doğrulayın


Satın almayı internetten gerçekleştirince bunu unutuyor ve her şeyin adresimize gelmesini bekliyoruz. Fakat havayolu biletleriyle ya da diğer seyahat acentalarıyla bu iş böyle yürümüyor ve bu rahatlık pahalıya mal olabiliyor. Herhangi bir havayolundan bir bilet aldığınız zaman tecrübeli gezginlerin yapacağı iş bileti sadece rezerve etmediklerinden emin olmak için bir de teyit numurasını alır ve yerlerini ayırttıklarından emin olurlar. Herhangi bir havayolu şirketinden bilet aldığınız zaman bu bilet farklı bir uçuş için olabileceğinden numaraları teyit etmek üzere bir kenara yazıp koltuk numaralarınızı da belirlemeniz fayda var. Ayrıca uçuştan önce her fırsatta internet sitesine bir giriş yapıp uçuşun tarihinin ve saatinin değişmediğinden emin olmak için kontrol edin, bir değişiklik olduğu halde de havayolu şirketiyle iletişime geçerek sorunu çözüme kavuşturabilirsiniz.

4. Biniş Mümkün Olan En Kısa Sürede Binin 


Gezilerimi daha güzel kılan bir diğer alışkanlığım da uçuş grubum anons edildiği anda uçağa binmek. Bu şekilde hareket etmek uçağa bindiğimde koltuğumun üstündeki yerin el bagajımı koymak üzere boş olacağından emin oluyorum. Bir de bazı havayollarının zamanında binişi gerçekleştirmediğiniz takdirde koltuğunuzu başkasına satabileceğini birçok farklı hikayeden duydum, eminim ki koltuğunuzun bu şekilde yalan olmasını siz de istemezsiniz.
 Binişi gerçekleştirenlerin arasında ilklerden biri olmak uçuşun kalkmasından önce rahatlamanıza yeterince vakit bırakacaktır.

biniş mümkün olan en kısa sürede binin

5. Beklenmedik Durumları Kontrol Altında Tutma


Duyduğum gezi kabuslarının en kötülerinden biri de tecrübesiz gezginlerden oluyor, uçuşun iptal olması veya ertelenmesi sonucu gördükleri muamele aslında beni üzüyor. Uzun sıralarda beklemek, zayıf alternatiflerle muamele edilmek ve sonra da geceyi havaalanında geçirmek zorunda kalmaları. Gezginler de çok iyi biliyor ki bir havayolu çalışanına onlara en ihtiyaç duyduğunuz anda  yine onlara güvenmek imkansıza yakın. Böyle durumlarda sizinle varış noktasına ulaşmaya çalışmaktan öte sizi havaalanından göndermenin yolunu arayacaklardır.
Çoğu durumda en iyi yardımı ve hizmeti lounge bölümünden alabilirsiniz, ödeyeceğiniz paraya değeceğini düşünüyorum çünkü alternatifiniz sadece beklemekten ya da uzun uzun telefon görüşmeleri yapmaktan ibaret olabilecektir. Havayolunda bir lounge yoksa ve uçuşun ertelenmesi söz konusuysa ben genellikle her şey dahil stratejisini kullanıyorum. Yani yapmanız gereken önce havayolu şirketini aramak ve şirketin danışma masasında  hatta beklemek ya da geri dönüş yapmalarını beklemek. Aynı zamanda alternatif uçuşlar için internetten araştırma yapabilirsiniz, ya da akıllı telefonunuz üzerinden sosyal medya yoluyla havayolu şirketinden bir temsilciye ulaşıp bir temsilciyle gerçekten iletişime geçtiğinizde de durumunuzu anlatıp gerekli yardımı talep edebilirsiniz. Bir diğer strateji de müşteri temsilciliğini tamamen es geçip bir sonraki uçuşun kapısına gidip sizi o uçuşa kabul edip etmeyeceklerini öğrenmek için şansınızı denemek. En kötü senaryo da bir otel odası rezervasyonu gerçekleştirmek (herkes gitmeden önce) ve ertesi gün tekrar uçmayı denemek. 

6. Uçağa Teslim Edeceğiniz Eşyalarınızı Kaybedebileceğiniz Şekilde Hazırlayın


Kötü tecrübeler sonucu da öğrenmiş olsa da birçok tecrübeli gezginin öğrendiği en önemli şey de uçağa alınmış bagajını bir daha asla görmeyecekmiş muamelesi yapar. Gereğinden fazlası duyduğum hikaye bagajlarının kaybolması fakat içinde anahtarları, ilaçları, banyo eşyaları ve önemli elektronik cihazları bulunuyor diye geri getilebilmesi için protesto etmek zorunda kalmaları oldu. Yıllarca seyahat ettikten sonra da başınıza gelebilir fakat ilk defa bu durumu yaşadığınızda öğreneceğiniz ilk şey uçak bagajına verdiğiniz valiz içerisine çok da önemli eşya koymamak ve her daim ihtiyaç duyacağınız bütün eşyaları el bagajınızda taşımak ve iş seyahatinize valizinizi belki de kaybetmiş bir şekilde yine de yeni bir çift kıyafetle devam edebilmek olacak. 


http://thepointsguy.com/2016/09/what-every-highly-experienced-traveler-does/?li_source=LI&li_medium=related-articles