Okumakla gezmek arasında kalanlar, uçak bileti ya da otobüs bileti alıp yolculuk yapmak isteyenler, feribot ile seyahat yapmanın tadını çıkarmak isteyenler, seyahatin faydaları ile ilgili bilgi sahibi olmak isterler. Çok okuyan mı bilir, çok gezen mi? sözü bu hususta karşınıza çıkacak en önemli sorulardan biridir.
Çok okuyan mı bilir, çok gezen mi sorusuna verilen cevap hiçbir zaman kesin olmamıştır. Bazı insanlar okuyanın daha fazla bilgi sahibi olduğunu dile getirirken bazıları ise gezenin daha fazla bilgi sahibi olduğunu dile getiriyor. Bu hususta her iki durumu da farklı açılardan ele almak gerekir. Böylece hangisinin daha çok bildiğine ona göre karar verilebilir.
Çok Gezmenin Faydaları Nelerdir?
Çok gezmenin faydaları şunlardır:
- Bakış açınız değişir.
- Farklı kültürlerle tanışma fırsatı yakalarsınız. Ve bu bizzat bu kültürlerin içerisinde yer alırsınız.
- Arkadaş edinmenizi sağlar.
- Ufkunuzun genişlemesine yardım eder.
- Dünyada daha önce hiç görmediğiniz şeyleri görebilmenizi sağlar.
- Yabancı dil öğrenmenize etki eder.
Çok gezmek, bu gibi faydalar sunar. İnsanın kendini geliştirebilmesi açısından gezmesi önemli bir olaydır. Kendini seyahat yapmaya adayan insanlar, bu hususta bir hata yapmış sayılmazlar. Çünkü çok gezmek de insana çok fazla şey katar. Gezmek, insanı farklı açılardan geliştiren önemli bir eylemdir.
Çok Okumanın Faydaları Nelerdir?
Çok okumanın faydaları ise şunlardır:
- Beynin bağlantısı güçlenir.
- Empati yeteneğiniz gelişir.
- Kelime dağarcığınız gelişir.
- Stresiniz azalır.
- Gece uykularınız düzene girer.
- Depresyon belirtileri hafifler.
Çok okumanın sağladığı bu faydalar, insanın kişisel gelişimi açısından değerlidir. Çok okumak da çok gezmek kadar değerli bir eylemdir. Bu nedenle çok okuyan bir insan da önemli kazanımlar elde eder. Okumak, gezmeye göre biraz daha kolay bir eylem olarak öne geçer. Ancak bu iki eylemin faydaları göz önüne alındığında ikisinin de değerli birer eylem oldukları göze çarpar. Çok okumak, insana her açıdan katkı sağlar.
Çok Gezen Daha İyi Bilir Neden?
Çok gezen bir insan, bilgiyi yerinde görme şansına sahiptir. Bu şans ona büyük fırsatlar sunar. Gezen insanlar, bilgileri tecrübeleriyle öğrenirler. Bu harmanlama sonucunda elde edilen bilgiler daha kalıcı olur. Yaşanılan şeylerin akılda kalıcılığı daha fazladır. Bundan dolayı gezerek öğrenmenin yeri daha ayrıdır.
Bu eylem sayesinde öğrenme yapan insanlar, bilginin uçsuz bucaksız dünyasında dolanıp dururlar. Her bir bilgiden yeni bir bilgi öğrenirler. Bu nedenle öğrendikleri bir şeylerle sınırlı kalmaz. Gezerek öğrenme, özellikle de kültürel gelişim açısından çok değerlidir. Bu kimseler, her şeyi yerinde görebilme lüksüne sahip olduklarından dolayı hafızaları da gelişir. Bilginin yanında görselin de olması, gezerek öğrenmede kalıcılığı arttırır.
Çok Okuyan Daha İyi Bilir Neden?
Okumak için sayısız esere ve bilgiye ulaşabilirsiniz. Bilgiye ulaşmak günümüzde son derece kolay bir hale gelmiştir. İnsanlar istedikleri bilgilere saniyeler içerisinde erişim yapabiliyorlar. Okumak, beyni geliştirdiği kadar ruhu da geliştiren bir eylemdir. Okuyarak alim olan ve kendini geliştiren binlerce insan vardır. Okumak, hafıza kapasitenizi genişletir. Bu durumda bilgileri hızlı ve kolay bir şekilde kayıt edebilme şansınız olur. Çok okuyan, okuduklarını fazlalaştırdıkça daha çok bilmeye başlar.
Gezerek Öğrenmek Mi, Okuyarak Öğrenmek Mi?
Okuyarak öğrenmek, bilgi edinmek için tercih edilebilecek en doğru yöntemlerdendir. Bu yöntem sayesinde çok fazla sayıda kitaba ulaşabilirsiniz. Kesin yargılarla karşı karşıya kalırsınız. Gezerek öğrenme yöntemi ise sizi daha farklı bir şekilde bilgiye götürür. Bu iki yöntem arasında gidişat yolu her ne kadar farklı olsa da sonunda elde edilen bilgilerin kıymetleri oldukça fazladır. Çok bilme oranları ise her zaman tartışılır.