Bursa, Türkiye'nin en zengin mutfaklarından birine sahip bir şehirdir. Bursa'da denenmesi gereken birçok lezzet var, ancak en popüler olanlarından bazıları şunlardır;
Bursa'da Ne Yenir Listesi
Bursa, Türkiye'nin en zengin mutfaklarından birine sahip bir şehirdir. Şehrin her köşesinde birbirinden lezzetli yemekler bulabilirsiniz.
İnegöl Köfte
İnegöl köfte, Bursa'nın İnegöl ilçesinde yapılan ızgara köftedir. 19. yüzyılın sonlarında Balkanlardan İnegöl'e gelen Türk göçmenleri halkı tarafından yapılmıştı.Ćevapi olarak Balkanlar'da bilinmektedir. Yuvarlak şekilde yoğrulur ve ızgarada pişirilir.
Patlıcan Kebabı
Patlıcan kebabı, Bursa'nın en popüler sokak lezzetlerinden biridir. Patlıcan, kıyma, soğan ve baharatlardan yapılan patlıcan kebabı, Bursa'da her köşe başında bulunabilir. Patlıcan kebabı, patlıcan, kıyma, soğan, domates salçası, tuz, karabiber ve kimyon gibi malzemelerle yapılır.
Bursa İskender
Bursa İskender, Bursa'nın en ünlü lezzetlerinden biridir. 1867 yılında İskender Efendi tarafından icat edilen Bursa İskender, döner, pide, yoğurt ve domates sosuyla yapılan bir yemektir. Bursa İskender, ince kıyılmış kuzu etinden yapılan dönerden yapılır. Döner, ızgara üzerinde pişirilir ve pide üzerine dökülür. Pide üzerine yoğurt ve domates sosu eklenir. Son olarak, döner üzerine tereyağı gezdirilir ve servis edilir.
Kestane Şekeri
Kestane şekeri, haşlanmış kestanelerin şekerli şerbet içinde pişirilerek şekerlendirilmesiyle elde edilen bir tatlı türüdür. Bursa'nın meşhur tatlılarından biridir. Kestane şekeri Bursa ili sınırları içindeki Uludağ'da yetişen kestanelerden yapılmaktadır. Kestane şekeri, farklı şekillerde de yapılabilir. Örneğin, kestane şekerlerine ceviz, fındık, badem gibi malzemeler eklenebilir. Ayrıca, kestane şekerleri çikolata ile kaplanarak da servis edilebilir.
Kuzu Göbeği
Kuzu göbeği, Morchellaceae familyasından, yenilebilen bir mantar türüdür. Genelde ormanlarda tek tek veya küçük gruplar halinde bulunur, özellikle orman yangınlarından sonra sıkça rastlanır. Genelde bahar aylarında ortaya çıkar. Bahar aylarında yağışın olmaması olumsuz yönde etkiler.
Tahinli Pide
Tahinli pide, tahin, şeker ve sıvı yağ ile yapılan bir pide türüdür. Genellikle kahvaltıda veya ara öğünde tüketilir. Tahinli pide, yumuşak ve lezzetli bir pidedir. Tahinin kendine özgü tadı ve şekerin tatlılığı ile damakta güzel bir tat bırakır.
Etli Erik Yemeği
Etli erik yemeği, Türkiye'nin çeşitli yörelerinde yapılan bir yemektir. Bahar aylarında, eriklerin olgunlaşma döneminde yapılır. Etli erik yemeği, kuzu eti ile yapılır. Ancak, dana eti veya tavuk eti ile de yapılabilir. Erikler, tatlı veya ekşi olabilir. Ancak, genellikle tatlı eriklerle yapılır.
Kazan Tarhana
Kazan tarhana, Türkiye'nin çeşitli yörelerinde yapılan bir tarhana türüdür. Özellikle Bursa, Eskişehir ve Kütahya gibi illerde yaygın olarak yapılır. Kazan tarhana, süt, un, yoğurt, nohut ve çeşitli baharatlardan yapılır. Süt ve yoğurt, tarhanaya kendine özgü tadını verir. Nohut ise tarhanaya protein ve lif sağlar.
Damat Paçası
Damat paçası, kuru yufka, tavuk suyu, margarin veya tereyağı ile yapılır. Kuru yufka, tavuk suyu ve yoğurt, yemeğe kendine özgü tadını verir. Tereyağı ise yemeğe lezzet katar. Damat paçası, genellikle düğün ve bayram yemeklerinde yapılır.
Oğmaç Çorbası
Tarımın yaygın olduğu bölgelerde, hazırlaması kolay ve doyurucu bir çorba olan oğmaç çorbası oldukça popülerdir. Oğmaç çorbası, un ve su ile yapılan hamur topları ile yapılır. Hamur topları, çorbaya lezzet ve doku katar. Oğmaç çorbası, genellikle et suyu ile yapılır. Ancak, tavuk suyu veya sebze suyu ile de yapılabilir.
Cennet Künkü
Cennet künkü, Bursa'nın geleneksel bir tatlısıdır. İnce hamurların rulo şeklinde sarılması ve kızartılmasıyla yapılır. Kızartılan hamurların şerbetle tatlandırılması ile tamamlanır. Cennet künkü, genellikle düğünlerde ve özel günlerde yapılır.
Kestaneli Pilav
Kestaneli pilav, Türkiye'nin çeşitli yörelerinde yapılan bir pilav türüdür. Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaygın olarak yapılır. Kestaneli pilav, kestane, pirinç, soğan, dolmalık fıstık ve baharatlarla yapılır. Kestaneler, pilava lezzet ve doku katar.
Enginar Dolması
Enginar dolması, Bursa'nın en sevilen zeytinyağlı yemeklerinden biridir. Enginar, Bursa'da bolca yetiştiği için bu yemek, Bursa mutfağının en önemli lezzetlerinden biridir. Enginar dolması, genellikle Mayıs ve Haziran aylarında, enginarların taze olduğu dönemde yapılır.
Zeytinyağlı ve Kestaneli Lahana Sarması
Zeytinyağlı ve kestaneli lahana sarması, Türkiye'nin çeşitli yörelerinde yapılan bir yemektir. Özellikle Bursa ve Trakya bölgelerinde yaygın olarak yapılır. Bu yemek, lahana yapraklarının içlerine pirinç, soğan, dolmalık fıstık, kestane ve baharatlarla hazırlanan harcın sarılması ve zeytinyağlı olarak pişirilmesiyle yapılır.
Cantık
Cantık, Kırım Tatar mutfağının geleneksel bir lezzetidir. Kuzu eti, soğan ve baharatlarla hazırlanan harcın, yağsız olarak yufka ile sarılıp, tavada pişirilmesiyle yapılır. Çibörek gibi kızgın yağda kızartılmaz. Bursa cantığı ise, cantık adıyla anılan ancak içli pide niteliğinde olan bir yemektir.
Pideli Köfte
Pideli köfte, Türkiye'nin çeşitli yörelerinde yapılan bir yemektir. Özellikle Bursa ve Gaziantep bölgelerinde yaygın olarak yapılır. Pideli köfte, kıyma, soğan, domates salçası, biber salçası, tuz, karabiber ve baharatlarla hazırlanan harcın, odun ateşinde ve fırında pişirilmesiyle yapılır. Küp küp kesilmiş ekmekler üzerine yerleştirilip, üzerine salça ve köpürmüş tereyağı dökülerek servis edilir.
Höşmerim
Höşmerim, irmik, süt, şeker ve yumurta sarısından yapılan geleneksel bir Türk tatlısıdır. Türkiye'nin özellikle Bursa ce Balıkesir başta olmakla çevre bölgelerde popüler olup, dokusu ve nefis lezzetiyle tanınır.
Orhangazi Duvalı Tatlı
Duvalı Tatlı, 1989 yılında Orhan Çiftçi tarafından Orhangazi'de açılan bir dükkanda üretilmeye başlamıştır. Tatlı, kısa sürede Bursa'nın en sevilen tatlılarından biri haline gelmiştir. Tatlı, dondurmadan esinlenilerek yapılan, kaymak, un ve şekerden oluşan bir sütlü tatlıdır. Duvalı Tatlı, Orhangazi'ye yolunuz düşerse mutlaka tatmanız gereken bir lezzettir.