19 Mayıs Gençlik Spor Bayramı için gidilmesi anlamlı olan birkaç rota paylaşacağız. Aynı zamanda 19 Mayıs gününe anlam ve önem katacak yerler ile ailenizle güzel kültürel vakit geçirebilirsiniz. Bu önemli günde gideceğiniz yere alacağınız biletler için hızlı olmakta fayda var, biletler tükenmeden alın. Hadi 19 Mayıs’ta Gidilecek Yerler listemize başlayalım.

Samsun Bandırma Vapuru

Bandırma Vapuru Müzesi
Samsun’un önemli müzelerinden olan Bandırma Vapuru Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak basmak için kullandığı vapurdur. Samsun Doğu Park’ta bulunan Bandırma Vapuru içerisinde tarihsel belgeler ve orijinalliği korunmuş ekipmanları görerek tarihe tanıklık edebilirsiniz.
Türkiye Cumhuriyetine giden yolda büyük önem taşıyan ve Atatürk’ü 19 Mayıs 1919’da Samsun’a taşıyan Bandırma Vapuru ziyaret edilecekler listemizin birinci sırasında. Ayrıca müze girişleri ücretsizdir. Ayrıca gemi içerisindeki kabinler ve güverte, ziyaretçilerin gemi atmosferini yaşamasına olanak sağlamaktadır.
Samsun Otobüs Bileti alarak rahat bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Samsun Kurtuluş Yolu, Tütün İskelesi

Samsun kurtuluş yolu
Samsun’a gitmişken Kurtuluş Yolu’na gitmemek olmaz. Samsun meydanda bulunan Kurtuluş Yolu, 19 Mayısta Bandırma Vapuru ile Samsun’a gelen Atatürk’ün Amasya’ya gitmesini temsil eder. Bu bağımsızlık mücadelesi yolunda büyük bir öneme sahiptir.
Ayrıca Kuruluş Yolunda Bandırma Vapurunun bir maketi bulunmaktadır. Burada güzel fotoğraflar çekilebilirsiniz. Deniz kenarında olun bu sahil yolunda da güzel bir yürüyüş yaparak deniz havası alabilirsiniz.

Samsun Gazi Müzesi

samsun gazi müzesi
Gazi müzesi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’da kaldığı ilk yerdir. Burası Jean Lonnis tarafından 1902 yılında Mıntıka Palas Hotel olarak kurulmuş bir binadır. Kurtuluş savaşından sonra bu bina vali tarafından Atatürk’e armağan edilmiş ve eşi Latife Hanım ile birlikte sonraki gelişlerinde burada kalmıştır.
Atatürk’ün vefatından sonra belediye tarafından 1940 da Gazi Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Müze içerisinde Atatürk’ün döneminden izler görebilir, oradaki tarihi havayı soluyabilirsiniz.

Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

samsun arkeoloji müzesi
Samsun arkeoloji müzesi Hitit, Hellenistik, İlk Tunç, Roma ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerin sergilendiği müzedir. Bu yörede yapılan kazı çalışmalarında elde edilen eserler burada sergilenir. Müze içerisinde 19 Mayıs galerisi Atatürk Müzesi adı ile Milli Eğitim Bakanlığına devredilmiştir.
1981 yılında hizmete açılan müzenin içerisinde Roma dönemine ait bronz ve bakırlar, fırınlanmış toprak yapımı eserler, kemikler, bronzdan yapılmış heykeller ve eski Tunç dönemine ait kafatasları ve ameliyat malzemeleri bulunmaktadır. Bunların yanı sıra birçok alet, saat, el yazmaları ve kuranlar bulunmakta.

Samsun Onur Anıtı ve Atatürk Parkı

samsun onur anıtı atatürk meydanı
Atatürk Meydanı’nda yer alan bu park ve anıt, 19 Mayıs için büyük önem taşıyor. 19 Mayıs’ı En coşkulu kutlayan yerlerden olan Samsun’da burası tam bir etkinlik alanı ve önemli, anlamlı bir yer. Avusturalyalı Heinrich Krippel’e yaptırılan bronzdan Atatürk heykeli Samsun’un en büyük simgelerinden olmuştur.
Ayrıca etraftaki park ve bahçeler ailecek güzel vakit geçirebileceğiniz yerlerle doludur. Samsun’un ve deniz havasının kültür ve tarih ile buluştuğu bu yerde özellikle 19 Mayıs’ta çok anlamlı dakikalar geçirebilirsiniz.

Samsun Havza Atatürk Evi

samsun havza atatürk evi
Burası tarihte 25 Mayıs ile 13 Haziran 1919 arasında Mustafa Kemal Atatürk’ün 9. Ordu Karargahı olarak kullanmıştır. İlk Milli Mücadele’nin karargahı olarak bilinir.
Önceki hali Mesudiye Oteli olarak tescil edilmiş olan tarihi yapı, bir süre sonra Atatürk’ün ve asker arkadaşları ile bir takım sivil memurların konakladığı karargah haline gelmiştir.

Ankara Anıtkabir

anıtkabir
Anıtkabir herkes tarafından bilinen ve önemi herkes tarafından kabul edilen bir yerdir. 19 Mayıs Gençlik ve Spor bayramının en anlamlı rotalarından birisidir. Başkent Ankara’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarı olarak bilinen bu yapı tarih ve kültür olarak büyük önem taşır.
Türkiye için çalışmış Ulu Önder Atatürk’ün Anıtı içerisinde büyülenecek, tarihini tanıyacak ona olan saygınızı çok daha derinden yaşayacaksınız. Ankara Uçak Bileti satın alarak Anıtkabir gezinize keyifli bir şekilde tamamlayıp dönebilirsiniz.

Ankara Duatepe Anıtı

duatepe anıtı
Kurtuluş savaşının en önemli mekanlarından olan Ankara Duatepe Anıtı Sakarya Meydan Savaşının yapıldığı son savunma hattıdır. Duatepe Ekim 1999 yılında 20 bin ağaç dikilerek anıt olarak tamamlanmış ve 12 Eylül 2000 yılında açılmıştır.
Heykeltıraş Metin Yurdanur tarafından yapılan anıtın heykelleri Atatürk’ün mevziiye dürbünle bakarken silah arkadaşı İnönü ve Mareşal Fevzi Çakmak yer almaktadır.

Ankara Kurtuluş Savaşı Müzesi – İlk TBMM Binası

ankara kurtuluş müzesi
Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan bu tarihi müze, Ulus Medyanı ile komşudur. 1924 yılına kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) olarak kullanılan bu bina, 1961 yılından sonra müze olarak devam etmiştir.
Aslında daha çok 23 Nisan ziyaret yeri olsa da 19 Mayıs içinde çok anlamlı bir gezi rotası olmaktadır. 23 Nisan 1920 de açıldığından dolayı daha çok 23 Nisan’da ziyaret ediliyor ancak Atatürk ile doğrudan ilgili bir müze olması dolayısıyla her Milli Bayramda ziyaret edilir.

Ankara Atatürk Orman Çiftliği

atatürk orman çiftliği
1925 yılında Ankara Çankaya Yenimahalle’de bulunan Mustafa Kemal Atatürk tarafından yapılmış ve parça parça kişiler tarafından satın alınan zemin üzerine Atatürk’ün talimatıyla kurulan önemli bir çiftlik ve parktır.
Atatürk’ün çalışmalarını devam ettirdiği ve konakladığı bir yer olan Atatürk Orman çiftliği içerisinde Atatürk’ün kaldığı ev, Çiftlik Müzesi, Zooloji Müzesi ve Atatürk’ün yaşamına tanıklık edebileceğiniz bir sürü yer bulunmaktadır.